Starkt intresse för idrotten

Det finns olika anledningar att gå idrottsgymnasiet, men en sak förenar – det starka intresset för just din idrott och viljan att utvecklas och bli bättre.

På Njudungsgymnasiet finns bandy och fotboll som nationellt godkända idrottsutbildningar med tydlig elitidrottskaraktär. Ishockey, tennis, golf och innebandy finns som idrottsfördjupning. Varje idrott har tränare som brinner för sin sak och som vill att du ska få ut så mycket som möjligt av din gymnasietid. Valen är många för dig efter utbildningen, allt ifrån att vara ledare till att spela på internationell nivå.

På idrottsgymnasiet får du utrymme att träna, samtidigt som du får nyttiga kunskaper om till exempel kost, hälsa, ledarskap och psykologi. Du får bästa förutsättningarna att lyckas i din idrott!

Bella, elev på idrottsgymnasiet bandy

”Jag vill bli bäst!”

Bella går tredje året på bandygymnasiet. Hon har spelat bandy sedan 10-årsåldern och är redan nu landslagsspelare inom sin idrott.

– Jag vill bli bäst, säger Bella. Fortsätta i landslaget och spela internationellt är mitt mål. Idag spelar jag i Skirö, kanske hamnar jag i en större klubb sen.

Bella har ekonomiprogrammet som grund, där hon gillar juridiken bäst. Men det är idrott som är nummer ett.

– Jag gillar att träna, säger Bella. Vi har jättebra tränare på programmet och mycket fysiska aktiviteter, både på isen och i gymmet. Det passar mig.

Victor, elev idrottsgymnasiet fotboll

”Bra och välutbildade lärare”

Viktor tränar fotboll i Myresjö och anledningen till att det blev idrottsgymnasiet var att han ville kunna träna på skoltid.

– Vi har bra och välutbildade tränare som kan mycket, säger Viktor. Dessutom är det en bra klass som har roligt ihop.

Han har bygg- och anläggningsprogrammet som grund och kan tänka sig att jobba med byggarbete efter skolan.

– Jag vill bygga hus, säger Viktor. Och spela fotboll förstås. Jag tänker spela tills det tar stopp. Man vet aldrig med skador och så och då är det bra att ha en utbildning.

Jonathan, elev idrottsgymnasiet golf

”Jag kan träna och utvecklas på skoltid”

Golfspelaren Jonathan är bland topp 20 i Sverige i sin årskull. Att det skulle bli golfgymnasiet var en självklarhet.

– Jag tränar fem eller sex dagar i veckan, berättar han. Det blir väl sådär 15 timmar man lägger. Så tävlar jag på helgen och då får man ju resa en del.

Jonathan har samma tränare på skolan som på fritiden och det tycker han är en stor fördel. Han har ekonomiprogrammet som grund.

– Det är ett brett och bra program, säger Jonathan. Och det funkar att kombinera med träningen.

Bäst på utbildningen? Att man kan träna och utveckla sig på skoltid!

Mikaela, elev idrottsgymnasiet innebandy

"Jag vill utveckla min innebandy".

Mikaela startade sin idrottskarriär när hon var nio år och har nu spelat innebandy i nio år. Både i den egna föreningen och i Smålandslaget. Första kontakten med innebandyn var genom systern.

– Hon ville träna och då hängde jag på. Innebandyn betyder nu mycket för mig och jag lägger mycket tid på att bli en bättre spelare.

Mikaela valde att läsa restaurang- och livsmedelsprogrammet i kombination med innebandy.

– Jag valde idrottsgymnasiet för jag vill utveckla min innebandy och träna med dem som har samma intresse som jag själv. Min lärare/tränare är mycket bra och han gör så att man ser saker som man inte har tänkt på förut.

"Berätta lite om dig själv".

- Jag är 17 år och ska börja mitt andra år på Njudungsgymnasiet, jag studerar på ekonomiprogrammet och ishockeygymnasiet.

- Jag kommer från HA74, spelade sedan i HV71 i två säsonger innan jag valde studier i Vetlanda och spel i Boro/Vetlanda HC.

Nils fick under föregående säsong chansen i Boro/Vetlandas a-lag, tog möjligheten och belönades med ett kontrakt.

- Det ska bli kul. Det är många nya. Jag kommer satsa på att få så mycket speltid som möjligt under kommande säsong och komma uppåt i hierarkin.

Hur fungerar det att kombinera studier och träning/ishockey på gymnasiet?

- Det fungerar väldigt bra, anläggningarna är fina och ligger nära skolan. Studierna är ganska tuffa men vi har en bra kommunikation mellan elev och lärare/instruktör så det fungerar fint.

Ellen

"Min tränare vill verkligen se min framgång"!

Ellen går på tennisgymnasiet och har ett klart mål:

– Jag vill bli bäst! Och lyckas jag inte med det vill jag kunna livnära mig på min tennis, så topp 50 i världen.

Att det skulle bli Vetlanda var inte självklart från början, men Ellen fick ett riktigt bra träningserbjudande, som lockade. På Njudungsgymnasiet känner hon att hon får den hjälpen hon behöver med sin tennis och en tränare som är engagerad.

– Vetlanda har ett riktigt bra samspel mellan tränare och spelare på ett väldigt positivt sätt, säger Ellen. Min tränare vill verkligen se min framgång!

Dessutom kunde hon gå det program hon ville, estet musik. Sång och gitarrspel är andra viktiga delar i Ellens liv.

Ellen tränar som mest upp till 16 timmar i veckan. Det blir också en eller två tävlingar varje vecka.

– Det känns lite konstigt att säga att jag spelat tennis i halva mitt liv, jag är ju bara 16, säger Ellen. Men tennisen kommer jag att fortsätta med resten av livet också.

Nick Carlsson

Idrottschef