Praktiskt arbete med modern teknik

Modern teknik anpassad till branschen och till en internationell marknad. Det är vad som gäller för el- och energiprogrammet på Njudungsgymnasiet.

Joel och Alex på el- och energiprogrammet

Här finns gott om jobb, elektriker är efterfrågade säger Alex.

Du som är intresserad av teknik inom det el- och teletekniska området och som gillar att skruva, installera och programmera, ska söka dig till el- och energiprogrammet. Du lär dig teori och funktion och kopplar ihop olika tekniska utrustningar. Du får en varierad, lärorik, bred och framför allt verklighetsnära utbildning. Efter gymnasiet kan du börja jobba direkt eller läsa vidare på högskola om du väljer att lägga till kurser.

Joel bytte tidigt under första terminen, från ekonomi till el- och energi. Ett val han absolut inte ångrat.

– Här får man plugga det man tycker om, säger han. Det är faktiskt nästan bättre än jag trodde.

Joel tänker läsa vidare efter gymnasiet. Hans klasskompis Alex vill börja jobba direkt.

– Det finns gott om jobb, elektriker är efterfrågade, säger Alex. Jag gillar att jobba med händerna och här får man göra mycket praktiskt.

Under utbildningens första år får du åka på företagsbesök och i tvåan och trean väntar mycket praktik. Du kommer att märka att el- och energiprogrammet har goda och nära relationer med näringslivet. Här pluggar du för att få kunskaper att ta med dig i framtiden. Du kan välja mellan två inriktningar – automation eller elteknik.

Torbjörn Ahnell

Förstelärare Gymnasium