”Mycket av det vi läser har vi nytta av till vardags”

Samuel och Alicia går ekonomiprogrammet. Man behöver kunna så mycket nuförtiden, konstaterar de. Och på ekonomiprogrammet får du en bred kunskap.

– Rätt mycket av det vi läser har vi nytta av till vardags, tycker Samuel och Alicia. Privatjuridik till exempel. Och ekonomi förstås.

Samuel har valt ekonomi, Alicia juridik, men ingen av dem är ännu helt säkra på vad de ska jobba med i framtiden. De är dock båda säkra på att de vill plugga vidare på högskola eller universitet.

Ekonomiprogrammet är en bred utbildning som ger en bra grund för att studera vidare. Du kan också bli diplomerad gymnasieekonom, vilket ger dig möjlighet att få jobb direkt efter gymnasiet som exempelvis administratör eller ekonomiassistent.

Ekonomiprogrammet är i huvudsak en teoretisk utbildning, men det ges också möjligheter till att vara med om en hel del praktiska saker.

– Vi hade en temavecka i början av utbildningen och den var jättebra, säger Alicia. Då besökte vi olika företag, Linnéuniversitetet och var på kammarrätten och tingsrätten. Vi var också och åkte skidor hela klassen den veckan. Det var en grej som gjorde att vi lärde känna varandra och vi fick bra sammanhållning.

Det finns också en praktikvecka inlagd under utbildningstiden. För Samuels del blir det förhoppningsvis på en revisionsbyrå. Alicia hoppas kunna få följa med i arbetet på en domstol.

Du får möjlighet att driva ett eget företag inom Ung Företagsamhet - en sak som kombinerar teori och praktik och som är spännande och utvecklande.

– Jag har inte någon affärsidé klar ännu, säger Samuel, men det ska bli roligt och intressant att ha ett eget företag.

Är entreprenörskap, företagsekonomi och samhällsfrågor saker som intresserar dig? Välj ekonomiprogrammet!

Anders Nyberg

Lärare gy allmänna ämnen