Efterfrågad på arbetsmarknaden

Välj VVS om du vill ha jobb efteråt! Det är tipset från Lukas och Alex som går VVS- och fastighetsprogrammet.

Lukas, elev på VVS- och fastighetsprogrammet.

Lukas är en av eleverna på VVS- och fastighetsprogrammet.

Alex har sin yrkesbana klar för sig. Han ska bli rörmokare.

– Brorsan är rörmokare och det verkar bra, säger Alex. Man får hjälpa folk med saker de inte klarar själva och så får man jobba praktiskt, med kroppen, och det gillar jag.

Han går också på skolans ishockeygymnasium. Att kombinera studierna på VVS och fastighet med träning går jättebra tycker han.

Lukas är mer osäker på hur framtiden kommer att se ut. Då det finns gott om jobb för de som gått VVS och fastighet kan han tänka sig att jobba ett tag och sedan läsa vidare.

– Det finns så mycket man kan bli efter det här programmet, säger Lukas. Det är bra att man kan välja teoretiska ämnen, så att det blir möjligt att plugga på högskola.

På VVS- och fastighetsprogrammet får du till exempel lära dig att montera tvättställ, dra rörkopplingar och jobba i elcentraler. Allt som en fastighetstekniker, vaktmästare eller kanske rörmokare bör kunna. På programmet utbildas du till en problemlösare med bred teknisk förmåga.

År två och tre tillbringar du en stor del av utbildningen ute på företag. Mycket av det arbete du gör i skolan är också praktiskt och passar dig som vill jobba med händerna. På skolan finns fina lärmiljöer, där det ser ut som i ”verkliga livet” och där du kan öva på verkliga situationer. Vi vill att du ska få en känsla för service och kvalitet och kunna utföra arbete på ett självständigt sätt efter din utbildning.

På Njudungsgymnasiet har du två inriktningar att välja på. VVS-inriktningen ger dig kunskap om installationer, service och underhåll av värme- och sanitetssystem. Fastighetsinriktningen handlar mer om hur de tekniska systemen i en fastighet fungerar.

Christian Wernbo

Obehörig Pedagog