Brinner för att hjälpa andra

Lisa och Ida går på vård- och omsorgsprogrammet. Det är programmet för dig som vill jobba med människor. Både Lisa och Ida är inne på att de vill hjälpa andra i sitt framtida yrke.

Lisa och Ida på vård- och omsorgsprogrammet

Du får ett yrke och i vården behövs du säger Ida.

– Jag kan tänka mig att bli ambulanssköterska, säger Lisa.

– Och har man inte bestämt vad man ska göra finns det alltid ett äldreboende att jobba på efter studenten, säger Ida. Du får ju ett yrke och i vården behövs du.

På vård- och omsorgsprogrammet har elever och lärare just fått ombyggda lektionssalar. Här finns lokaler att öva praktiskt i, för både hemsjukvård och sjukvård. I en sjukhussäng ligger en nyinköpt docka, som styrs med en dator för att få så verklighetstrogen träning som möjligt. Det tas blodtryck och läggs förband. En hel del praktiska övningar blir det, men också teori förstås.

– Hälsopedagogik är ett spännande ämne, säger Lisa. Då har man fokus på hur man håller sig frisk och hur man kan förebygga. Medicin är faktiskt inte lösningen på allt!

Att lära sig ta hand om människor och hur man bemöter dem är förstås omöjligt utan praktik. Första året har du fyra veckor som introduktion. Totalt under utbildningen blir det 16 veckors praktik.

– Du lär dig sjukt mycket på att vara ute på praktik, säger Lisa.

Hon var själv på hemtjänsten, medan Ida praktiserade på ett äldreboende. Båda trivdes jättebra.

– Det är lätt att få sommarjobb när du varit på praktik, säger Ida. Och du känner dig verkligen betydelsefull. På mitt jobb sa de gamla: ”tack så jättemycket, tack för att du finns”.

Njudungsgymnasiets vård- och omsorgsprogram är certifierat som VO-college. Det innebär att du kan förvänta dig god kvalitet på din utbildning. Många av lärarna på programmet har jobbat inom vården och kan ämnena både teoretiskt och praktiskt.

Efter utbildningen kan du till exempel jobba i äldrevården, inom sjukvården, inom omsorgen med personer med funktionsnedsättning eller i psykiatrin. Du kan också läsa in behörighet till högskola eller universitet.

Helen Burmann-Lindström

Lärare gy yrkesämnen