Mat och service behövs världen runt!

Får det lov att vara en pannacotta eller varför inte lite chokladmousse? När eleverna Maya och Simon på restaurang- och livsmedelsprogrammet får välja är det desserterna som är bäst.

På restaurang- och livsmedelsprogrammet handlar det både om att laga mat och servera. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller läsa vidare på högskola. Servitör, kock eller hantering av färskvaror i en affär är tänkbara yrken efter programmet.

– Jag vill bli kock, säger Maya. Här lär jag mig jättemycket, mer än jag trodde innan faktiskt.

Det är ett omväxlande och praktiskt program, där du själv får ta mycket ansvar samtidigt som du ofta samarbetar med andra.

– Man får ju inte bara laga god mat, utan äta god mat också, säger Simon. Jag gillar gillar när det händer saker omkring mig. Det gör det här och den ena dagen är inte den andra lik.

Ibland händer det lite knasiga saker, som den gången när vattenkranen gick sönder och det blev en fontän i köket, men oftast är det ordning och reda som gäller.

– Man får mycket hjälp av lärarna, säger Maya. Jag trodde de skulle vara väldigt stränga och strikta, men lärarna är jättebra och gör det roligt att vara i skolan.

Kunniga och engagerade lärare, trevliga klasskompisar och god mat är vad som väntar dig som väljer restaurang- och livsmedelsprogrammet. Du kan förvänta dig att få jobba ”på riktigt” och möta gäster och kunder, eftersom skolan driver Restaurang Gärdet som har många lunchgäster varje dag och även ordnar à la carte-kvällar, after work med mera.

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du många praktikveckor (APL - arbetsplatsförlagt lärande), där du får pröva att arbeta på olika restauranger och matställen. En del elever tar chansen att se sig om i landet. Kanske är det säsongsjobb i fjällen som lockar eller sommarjobb på en semesterort. Det finns stora möjligheter att jobba extra redan under skoltiden.

Gillar du matlagning, service och vill möta en värld full av smaker, färger, former och dofter? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet något för dig! Arbetsmöjligheter i hela världen öppnar sig.

Daniel Andersson

Lärare gy yrkesämnen