Njudungsgymnasiet
Huvudmeny
Till startsidan
Lyssna

Att få komma ut och få inspiration är viktigt

– Det är bra att få ett yrke!
Orden kommer från My, som går hantverksprogrammet med inriktning florist. Hon är precis i färd med att binda en bukett med rosa och gröna nejlikor och gröna kvistar tillsammans med sina klasskompisar.

Det är jättekul att hålla på med blommor tycker My på hantverksprogrammet.

– Vi får göra så många olika saker, berättar My. Buketter, dekorationer, begravningsbinderier, juldekorationer ja, för alla olika tillfällen och högtider. Oftast plockar vi isär våra arbeten för att kunna återanvända blommorna, men ibland händer det att vi får vi ta med arbeten hem eller att de blir sålda.

På hantverksprogrammet, florist, kan du få utlopp för din fantasi och kreativitet, men floristyrket handlar om mer än att bara binda buketter och jobba med snittblommor. Du har teoretiska lektioner tillsammans med elever från andra program och lär dig om entreprenörskap, bild och form. Du har också möjlighet att göra din utbildning mer teoretisk och läsa in behörighet till högskola.

Andra och tredje året är du ute på praktik hälften av tiden. Men redan i ettan har My fått pröva yrket genom tre veckor i en blomsteraffär. Dessutom har Mys klass varit på studiebesök.

– Vi har varit på Solliden på Öland och på den stora trädgårdsmässan Elmia Garden, berättar My. Att komma ut och få inspiration är viktigt!

Att du kan bli en riktigt duktig florist på hantverksprogrammet på Njudungsgymnasiet är helt klart. Tidigare elever har bland annat fått äran att vara med och göra blomsterdekorationerna till de senaste tre kungliga bröllopen. Efter programmet kan du till exempel jobba i en blomsteraffär eller på en handelsträdgård.

Njudungsgymnasiet är det enda kommunala gymnasium i Smålandsregionen som har floristutbildning – hit kommer elever från olika orter.

– Man får nya kompisar här, säger My, och så är det jättebra lärare som är bra på att lära ut.

KONTAKT

Kristin Elamsson

Lärare gy yrkesämnen
Njudungsgymnasiet, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-975 780721415699, 072-141 56 99
kristin.elamsson@vetlanda.se

Daniel Björketun

Rektor
Njudungsgymnasiet, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-974 39
daniel.bjorketun@vetlanda.se

Eva Jacobsen

Studie o yrkesvägledare
Njudungsgymnasiet, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-975 73, 072-522 84 10
eva.jacobsen@vetlanda.se

Senast uppdaterad 2018-03-16

Norrvägen 6, 574 34 Vetlanda
Box 106, 574 22 Vetlanda

Telefon reception
0383-975 50

Verksamheten drivs av Vetlanda kommunlänk till annan webbplats