Njudungsgymnasiet
Huvudmeny
Lyssna

Samhälls­vetenskaps­programmet

På SA-programmet kommer du att möta lärare och andra elever som är intresserade av samhällsfrågor och människans roll och beteende i samhället. Du blir väl förberedd för fortsatta studier på högskola och universitet.

Du får relevanta kunskaper och verktyg för att se sammanhang, tendenser och helhet inom samhällsutvecklingen såväl på individ- som gruppnivå. På samhällsprogrammet arbetar vi med tydlighet och struktur för att ge just dig de bästa förutsättningarna för att lyckas med både aktuella och fortsatta studier.  

Efter utbildningen, oavsett inriktning, har du en bred områdesbehörighet inför valet av vidare utbildningar på högskola och universitet, bl.a. inom humaniora, juridik, pedagogik, teologi, beteendevetenskap, ekonomi, kommunikation och samhällsvetenskap. Du har också möjlighet att få maximal meritpoäng på SA.

Inriktningar/profiler

  • Beteendevetenskap – inriktningen ger dig en bred och fördjupad förståelse av beteendevetenskapliga frågor och en förmåga att tillämpa metoder som används inom beteendevetenskapen. Inriktningen passar dig som är intresserad av människors utveckling, socialisation, samspel och levnadsvillkor. Vi studerar ämnen som psykologi, sociologi, kommunikation och ledarskap utifrån individ- och grupperspektiv. 
  • Samhällsvetenskap – inriktningen ger dig en bred och fördjupad förståelse av samhällsfrågor och en förmåga att tillämpa metoder som används inom samhällsvetenskapen. Inriktningen passar för dig som är intresserad av samhällets utveckling, dess politiska, geografiska och historiska aspekter. Vi studerar frågor kring internationella relationer, globalisering, resursfördelning och hållbar utveckling. Vi kommer att fördjupa oss i samhällsvetenskap, historia, religion och geografi.

Kurser i utbildningen

Programmet består av 2 500 gymnasiepoäng.

KurserPoäng
Gymnasiegemensamma kurser1 150 poäng
Programgemensamma kurser300 poäng
Inriktningskurser450 poäng
Programfördjupningar300 poäng
Individuellt val200 poäng
Gymnasiearbete100 poäng

Du får:

  • Kunskaper för vidare högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område.
  • Utveckla ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt.
  • Ett historiskt perspektiv för att kunna tolka och förstå dåtida, nutida och framtida samhällsfrågor och händelser på ett tvärvetenskapligt sätt för att skapa ett hållbart samhälle
  • Utveckla din förmåga till samarbete, kreativitet, självständighet, ansvarstagande och att se möjligheter, ta initiativ samt omsätta idéer i praktisk handling.

Du kan genom att läsa kurserna på programmet få ihop fulla 2,5 meritpoäng.

SENASTE NYTT som berör samhällsvetenskapsprogrammet

Det finns inga artiklar att visa.

KONTAKT

Azadeh Nicoobayan Shiri

Lärare gy allmänna ämnen
Njudungsgymnasiet, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-975 72
azadeh.nicoobayan-shiri@vetlanda.se

Mikaela Robeling

Rektor
Njudungsgymnasiet, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-976 98, 072-143 40 69
mikaela.robeling@vetlanda.se

Ulrica Hildingsson

Studie o yrkesvägledare
Njudungsgymnasiet, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-975 60, 072-227 00 57
ulrica.hildingsson@vetlanda.se

Senast uppdaterad 2018-03-12

Norrvägen 6, 574 34 Vetlanda
Box 106, 574 22 Vetlanda

Telefon reception
0383-975 50

Verksamheten drivs av Vetlanda kommunlänk till annan webbplats