Om biblioteket

Biblioteket på Njudungsgymnasiet är öppet hela skoldagen. Alla – elever, lärare och övrig personal – är välkomna!

Biblioteket som pedagogisk resurs

Biblioteket är en pedagogisk resurs och alla har ett gemensamt ansvar för att biblioteket skall fungera som en arbetsplats där alla kan få en god studiemiljö med studiero.

Bibliotekets mål är att vara en integrerad del av undervisningen, att samverka med lärarna och vara ett stöd i den pedagogiska verksamheten

• Alla elever i årskurs 1 erbjuds biblioteksintroduktion  i två steg.
  • Vi erbjuder bokprat för elever. Vi bokpratar om ungdomsböcker på svenska och engelska, i första hand för årskurs 1 och 2. Vi bokpratar även om lätta böcker för IM språk.
  • Vi sammanställer listor över skönlitteratur inom olika genrer och på olika teman.
  • Vi undervisar i informationssökning, har visningar av databaser och genomgångar i källkritik. Detta sker i anslutning till lämpliga moment i undervisningen.

Biblioteket som arbetsplats

Biblioteket är en arbetsplats och därför gäller följande:

• Dämpad samtalston
  • Ingen mat och dryck
  • Inget kortspel
  • Var och en städar undan på sin plats när man lämnar den

Så här lånar du

Alla elever läggs in i låntagarregistret innan terminsstart. Elever som börjar under pågående läsår läggs in allteftersom.

• Logga in med pinkod och personnummer
  • Scanna etiketten på bokens baksida
  • Logga ut

Elever utan fullständigt personnummer behöver ett lånekort för att kunna använda självutlåningen. De loggar in med valfri pinkod och lånekort.

Lånetid: Fyra veckor
Lånetid film: En vecka
Lånetid klassuppsättningar: Sex veckor

Bortslarvade böcker ersätts med 150 kronor per bok. Fakturor skickas ut vid varje månadsskifte.

Omlån

Omlån görs via Bookitpublänk till annan webbplats.

Pernilla Lönner

Bibliotekarie