Vetenskapliga texter

En vetenskaplig text är skriven för att presentera och sprida forskningsresultat.

Akademiskt skrivande

Vad innebär det att skriva akademiskt? Det finns vissa formella krav på det som kallas akademiskt eller vetenskapligt skrivande.

1. Språket
    Det akademiska språket är sakligt, korrekt och opersonligt. Du skall inte basera texten på personliga åsikter och allmänt tyckande.
  2. Strukturen
    Den akademiska texten skall ha en viss struktur. Det skall finnas en inledning där du presenterar ditt syfte och din frågeställning. Därefter kommer en huvuddel, som består av själva undersöknnigen. Till sist kommer en avslutning, där du presenterar de viktigaste resultaten och slutsatserna.
  3. Referenser
    När du skriver akademiska texter, skall du ta del av och använda dig av den forskning som redan finns på området. Då är det viktigt att du redovisar varifrån du hämtar ditt material, att du skriver så kallade källhänvisningar.

I filmen Akademiskt skrivande: en introduktionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster från Linnéuniversitetet får du en bra sammanfattning av vad det innebär att skriva akademiskt och vad du bör tänka på.

Vetenskapliga artiklar

Nya forskningsresultat eller teorier publiceras ofta i form av vetenskapliga artiklar.

En vetenskaplig artikel följer en bestämd mall som påminner om en akademisk uppsats. I en vetenskaplig artikel brukar det ingå:

• ett abstrakt eller sammanfattning
  • en introduktion
  • en metodbeskrivning
  • en resultatdel
  • diskussion och slutsatser
  • referenser

Vetenskapliga artiklar brukar granskas av andra forskare inom ämnet innan de publiceras, s.k. "peer review". Vetenskapliga artiklar är oftast på engelska eftersom de vänder sig till en internationell publik.

• DOAJ (Direcotory of Open Access Journals)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en databas som drivs av Lunds universitetsbibliotek. Den innehåller vetenskapliga artiklar i fulltext från ca. 12000 vetenskapliga tidskrifter. ​

• DIVAlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en annan söktjänst där du kan hitta vetenskaplig information. I DIVA hittar du forskningspublikationer och studentuppsatser från 28 lärosäten i Sverige. ​

• I Libris Uppsöklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns examensarbeten och uppsatser från svenska universitet och högskolor.

• I Google Scholarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns vetenskapliga publikationer av olika slag. Artiklar, avhandlingar, böcker m.m. Allt finns dock inte i fulltext.

Populärvetenskapliga artiklar

Populärvetenskapliga artiklar är skrivna för en bred publik. Syftet är både att informera och att roa. Exempel på populärvetenskapliga tidskrifter är Illustrerad vetenskap och Populär historia.

I databasen Artikelsök hittar du populärvetenskapliga artiklar. Artikelsök finns på de sex biblioteksdatorerna.

Pernilla Lönner

Bibliotekarie