Tillsammans har vi det bra

På särskolans individuella program har man morgonsamling och man inleder med att hälsa på varandra. Alla blir sedda och får komma till tals om man vill. Därefter går man igenom vad som ska hända under dagen. Det blir allt ifrån att kolla på Lilla Aktuellt till engelska och besök i badhuset.

Florian och Viktor på gymnasiesärskolans individuella program

Här hjälps alla åt säger Florian och Viktor.

På det individuella programmet ska du känna att det är en positiv stämning och att du lär dig saker som gör att du kan leva ett så självständigt och aktivt liv som möjligt. Det är till för dig som inte kan gå på ett nationellt program i gymnasiesärskolan på grund av din funktionsnedsättning.

Florian och Viktor tycker att skolan är bra.

– Jag gillar skolan, säger Florian. Det är tråkigt att missa något när man är sjuk till exempel.

– Lärarna är snälla och ibland busar vi lite med dem, säger Viktor.

Både tycker att idrott och att bada är det roligaste. Men det är också kul med praktik. Viktor praktiserar hos skolans vaktmästare en dag i veckan.

På tavlan i klassrummet står det: ”Tillsammans har vi det bra. Vi är trevliga kompisar”. Det är klassens ledord. Här hjälps alla åt. Det individuella programmet är anpassat så det ska passa just dig. Du ska också få kunskaper som gör att du ska kunna vara med att bestämma hur du vill ha det i ditt vardagsliv och för att kunna vara med i samhället. Du ska kunna jobba, sysselsätta dig på annat vis eller kanske läsa vidare på Särvux eller folkhögskola.

Ludwig Vinterdag

ludwig.vinterdag@vetlanda.se