Det är kul att ta lite ansvar

Oscar går på särskolans program för fastighet, anläggning och reparation. Det är ett program för dig som gillar att jobba praktiskt. Det kan handla om att mäta, snickra eller klippa gräs till exempel. Men du läser också vanliga teoretiska ämnen som matte, svenska och engelska.

Oscar, elev på gymnasiesärskolan

Oscar praktiserar två dagar i veckan.

– Jag städar, räfsar och skottar snö på vintern, berättar Oscar. Det är kul att ta lite ansvar. Jag har särskilda kläder och hörselkåpor och egna verktyg när jag jobbar.

Att gå på gymnasiesärskolan ska upplevas som en positiv och lärorik tid. Här kan du utvecklas individuellt och få den stöttning och hjälp du behöver. Du tar studierna i din egen takt och studieplanen är anpassad efter dina behov. På ditt gymnasieprogram ska du kunna utvecklas!

Lärarna är hyggliga tycker Oscar. Det bästa med skolan är kompisarna och kunskapen man får. Och så det praktiska arbetet förstås. Att han är praktiskt lagd märks även på hans fritidsintressen.

– Jag röjer i skogen, hugger och sånt. Och så gillar jag fordon! Jag har nyss tagit körkort så nu kör jag till skolan varje dag.

Väljer du särskolans program för fastighet, anläggning och reparation är det bra om du tycker om att samverka med andra och vill jobba med service. Efter dina studier ska du till exempel kunna jobba med fastighets- och parkskötsel eller kanske läsa vidare på Särvux eller folkhögskola.

Martin Mosskull

Lärare gy allmänna ämnen