170 elever – 170 studieplaner

På introduktionsprogrammet är det individuella studieplaner som gäller. Flexibilitet är ledordet för undervisningen här. Behöver du läsa matematik? Få bättre kunskaper i svenska? Saknar du behörighet? Vill du veta mer om ett speciellt yrke och komma ut på praktik? På introduktionsprogrammet finns lika många studieplaner som elever.

Noor och Mahmoud läser samma program men har helt olika studieplaner.

Här går Noor och Mahmoud, som båda kommer från Syrien. Bägge har en lång lista på ämnen som de läser.

– Jag läser svenska, engelska, tyska, arabiska, matte, biologi, kemi, fysik, geografi och bild, säger Mahmoud. Det är många ämnen, men det krävs då jag vill bli läkare.

Noor vill bli forskare. Hon är intresserad av samhällskunskap och har lärt sig det svenska språket imponerande snabbt.

– Vi har jättebra hjälp på skolan, säger Noor. Lärarna är väldigt bra och det finns också studiehjälp utanför skolan. Här finns så många möjligheter!

Noor minns sin allra första dag på skolan.

– Det var läskigt, berättar hon. Men du blir bra omhändertagen här och jag trivdes snabbt.

Introduktionsprogrammet är minst sagt mångkulturellt. Här finns elever från till exempel Sverige, Eritrea, Palestina, Sudan, Ryssland och Grekland. Här kan du studera i några månader eller i flera år, beroende på vad du har behov av. För dig som behöver komplettera dina betyg från den svenska grundskolan är introduktionsprogrammet rätt val. När du klarat av poängen i de ämnen du behöver, kan du gå vidare till ett vanligt gymnasieprogram. Du som vill ha möjlighet att få mer kunskap om ett eller flera yrken, kanske ha extra mycket praktik eller behöver särskild hjälp för att klara av dina studier, kommer att trivas på introduktionsprogrammet. Här förbereder vi dig för vidare studier och för yrkeslivet!

Daniel Karelid

Lärare gy allmänna ämnen