Introduktionsprogrammen

Genom ett introduktionsprogram ges du möjligheter att själv planera dina studier med stöd av lärare och din mentor.

Du får en individuell studieplan och vi utarbetar ett schema utifrån dina behov. Tillsammans bygger vi utbildningen kring dig för att skapa meningsfullhet och motivation. Tanken är att du ska komma vidare – i studer eller arbetsliv.

Grupperna är små, vilket gör det lättare att få hjälp, handledning och studiero. Utöver grundskolans ämnen arbetar du med livskunskap som ett lärande för livet. Din utveckling står i centrum, men du är även en del i ett socialt samspel. Trygghet i gruppen är viktig och vi arbetar för ömsesidig respekt.

Olika former av program

Preparandutbildning

Inriktningen där du kompletterar ämnesbetyg från grundskolan. Här finns också möjlighet att läsa gymnasiekurser.

Programinriktat individuellt val (PRIV)

För dig som har betyg i svenska /svenska A och matematik eller engelska samt fyra andra ämnen. Eller betyg i svenska /svenska A, matematik och engelska samt tre andra ämnen. Det betyder att du har betyg i sex ämnen och har en god studieförmåga.

Yrkesintroduktion

Här får du möjlighet att få mer kunskap om ett eller flera yrken som du är intresserad av. Undervisningen kan ske i skolan eller genom praktik på arbetsplats.

Individuellt alternativ

En inriktning för dig som har särskilda behov och kanske behöver extra mycket hjälp. Utbildningen är anpassad efter dina behov, till exempel studier, yrkespraktik eller annat du önskar.

Språkintroduktion

Som nyanländ ungdom med ett annat modersmål än svenska har du möjlighet att få läsa grundläggande svenska. Programmet förbereder dig för studier på nationellt program, individuellt alternativ eller yrkesintroduktion.