Teknik och praktik – det är grejor

Industritekniska programmet är ett teknikprogram där du jobbar mycket praktiskt. Du kan välja mellan trä-, metall- eller svetsinriktning. Fräsa, svarva och svetsa är bara några av de saker du kommer att lära dig. En stor del av din skoltid tillbringar du ute på olika industrier under din praktik. Vill du ha en teknisk yrkesutbildning med ett avancerat innehåll är detta programmet för dig!

Oliver på industritekniska programmet

Vi övar mycket praktiskt och det har vi nytta av på praktiken säger Oliver.

Albin och Oliver valde bägge industritekniska programmet som förstahandsval. Albin har valt träinriktning, Oliver metall.

– En vanlig fördom är att jag bara kommer att stå på en fabrik och trycka på en knapp efter gymnasiet, säger Albin. Det stämmer verkligen inte. Vi lär oss till exempel att programmera CNC-maskiner. Vi gör egna program och får maskinerna att göra det vi vill att de ska göra.

Albin och Oliver valde industritekniska programmet för att få jobba mycket praktiskt. Båda trivs med programmet, skolan, lärarna och klasskompisarna. Här hjälper man varandra. I verkstaden jobbar man ofta tillsammans med eleverna i tvåan och trean. Även de teoretiska ämnena är ok.

– Nu under första året har vi fått åka på en del studiebesök, säger Oliver. Det har varit roligt att se hur det fungerar ute på industrierna. Det är ju där vi ska jobba sen!

Industritekniska programmet har stora, ljusa lokaler och moderna maskiner.

– Det här första året har vi övat mycket på de olika maskinerna, säger Albin. Det har vi nytta av när vi är vi ska ut på praktik i tvåan och trean.

Det finns stort utrymme att välja vad du vill tillverka. Byråer, pallar, hyllor och bord brukar det bli att kanske ta hem till första egna lägenheten.

– Jag hörde att någon har köpt in material själv och faktiskt byggt en badtunna, berättar Albin.

Efter industritekniska programmet finns det gott om jobb. Programmet är en del av Njudungsgymnasiets Teknikcollege. Det innebär att programmet har gott samarbete med näringslivet. Vill du läsa vidare på högskola kan du välja kurser som gör dig behörig.

Erik Wilhelmsson

Lärare gy yrkesämnen