Vad är en sökmotor?

En sökmotor är ett program som hjälper oss att hitta på nätet.

En sökmotor består av ett register och av en robot, eller spindel som man ibland brukar säga, som söker igenom registret när du skriver in dina sökord. De flesta söktjänsterna är gratis, men de drivs av företag som vill tjäna pengar. De här företagen tjänar sina pengar genom att ta betalt för annonser som visas för den som använder tjänsten.

Den största och vanligaste sökmotorn är Googlelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som ägs av företaget Google Inc. Det finns även andra sökmotorer, till exempel Binglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och DuckDuckGolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att söka

Börja med att formulera en fråga: vad exakt är det jag vill veta?

Välj ut bra sökord

En sökning är en fråga till databasen om vilka sidor som innehåller ett visst ord. Här gäller det att vara kreativ och försöka föreställa sig vilka sökord som finns på "den perfekta sidan".

Läs om ämnet i ett uppslagsverk för att få tips på bra sökord. Fundera över om det finns några synonymer.

Om du skriver in sökord på svenska kommer du att få träff på svenskspråkiga sidor. Om du skriver in sökord på engelska kommer du att få träff på engelskspråkiga sidor.

Tänk på att du inte får träffar på samma sidor om du skriver dagis som om du skriver förskola. Sökmotorn letar ju efter sidor där just dina sökord finns med!

Lär dig hur sökmotorn fungerar

Om du alltid använder Google, se till att lära dig hur Google fungerar så att du kan googla smart och utnyttja alla finesser som finns!

Träfflistan

Anpassade träffar

Förr var det så att två personer som använde samma sökord också fick samma sökresultat. Så är det inte längre. De flesta sökmotorer anpassar träfflistan efter vem som söker, varifrån sökningen görs och kanske också vid vilken tid på dygnet man skriver in sina sökord.

En sökmotor som inte samlar in personlig information om användare är DuckDuckGolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sponsrade länkar

Ovanför den riktiga träfflistan dyker det ofta upp sponsrade länkar eller annonser. De finns där för att olika företag betalat för att synas på sidan. De är inte kopplade till dina sökord på samma sätt som träffarna i den riktiga träfflistan.

Pernilla Lönner

Bibliotekarie