Tema nya religiösa rörelser

Nya religiösa rörelser är ett samlingsnamn på de religiösa och andliga grupper som uppkommit i västvärlden under de senaste femtio åren.

När du söker information om nya religiösa rörelser eller sekter, är det viktigt att komma ihåg att vara källkritisk. Det kan vara bra att använda sig av det material som finns på de religiösa rörelsernas egna hemsidor, men börja med att försöka hitta lite mer neutral information.

Tips på bra källor att börja med:

• NE.se
  • Nya religioner: en uppslagsbok om andliga rörelser, sekter och alternativ andlighet
  • Nyreligiositet i Sverige av Liselotte Frisk
  • De nya religiösa rörelserna: vart tog de vägen? av Liselotte Frisk
  • Sekter & hemliga sällskap i Sverige och världen av Clas Svahn
  • Sektliv.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster av Anders Haag, journalist och före detta Hare Krishna-medlem. Har också skrivit boken Att vinna en tro och förlora sig själv: om livet i sekter och karismatiska grupper (hylla Cn)

Här finns länkar till några av de mera kända religiösa rörelsernas webbplatser:

Om du vill ha mer allmän information om sekter kan du titta på UR:s (Utbildningsradions) programserie: Sekter och livet efterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Margaretha Sturesson har skrivit en självbiografi om när hon och hennes familj gick med i en religiös rörelse som kallades Kristet center syd. Den heter Om det så skulle kosta mig livet.

Pernilla Lönner

Bibliotekarie