Mer om talböcker

Talböcker produceras i enlighet med särskilda upphovsrättsliga regler och får bara lånas av den som har dyslexi eller någon annan läsnedsättning. Syftet är att alla ska få tillgång till samma litteratur.

Vilka böcker finns som talböcker?

Nästan all skönlitteratur på svenska finns som talbok. En hel del facklitteratur finns också inläst. Vem som helst kan söka i Legimuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se vilka böcker som finns inlästa.

Vad är egen nedladdning?

Den som har rätt att låna talböcker, kan också få ett konto för egen nedladdning. Egen nedladdning är en tjänst som innebär att talbokslåntagare själva kan ladda ner talböcker till sin dator, smartphone eller surfplatta.

För att få tillgång till tjänsten egen måste man skaffa ett konto. Det gör man i gymnasiebiblioteket. Om man är under 18 år krävs målsmans underskrift för att man skall kunna få ett Legimus-konto.

Via appen Legimus kan man ladda ner talböcker till sin smartphone eller till sin surfplatta. Appen är gratis och går att ladda ner från Appstore eller Google play. Om man vill ladda ner talböcker till sin dator gör man det via legimus.se.

Pernilla Lönner

Bibliotekarie