Tema konflikter i världen

Om du skall beskriva och analysera någon av de väpnade konflikter som pågår i världen, är det bra att börja med att söka information om landet eller länderna som är inblandade. Kolla upp var landet ligger någonstans och vilka länder eller områden som det gränsar till.

Här hittar du bra och uppdaterad information om världens länder

Välj tillförlitliga källor
När man jobbar med ett sådant här ämne är det viktigt att informationen är uppdaterad och aktuell. Därför har man inte så stor nytta av böcker. Den mest aktuella informationen hittar man på olika webbsidor och i tidningar, tidskrifter och andra nyhetsmedier. Det är också viktigt att komma ihåg att granska informationen källkritiskt, eftersom de olika parterna i en konflikt kan ge olika beskrivningar av vad som hänt.

Förslag på källor

• Globalis.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
    Beskrivning av de största pågående konflikterna i världen
  • Säkerhetspolitik.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
    Bra information från Utrikespolitiska institutet om aktuella konflikter i världen
  • Landguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (fråga lärare eller bibliotekarie om lösenord)
    Fakta om världens alla länder och om pågående konflikter i världen

Att söka efter nyheter
Ett bra sätt att hitta tidnings- eller tidskriftsartiklar om ett ämne, är att söka i någon av bibliotekets artikeldatabaser:

Det går också att googla efter nyheter. Skriv in dina sökord och välj rubriken nyheter när du fått fram din träfflista.

Om du vill hitta artiklar som varit publicerade i en viss tidning, till exempel Dagens Nyheter använder du sökoperatorn "site": Palestina site:www.dn.se

Då begränsar du din sökning till sajten www.dn.se.

Pernilla Lönner

Bibliotekarie